Chcete udělat něco se svou váhou? Ovšem zároveň vás trápí pomyšlení, že se musí držet drastická dieta? Jídelníček podle takovýchto diet není nutný. Jde to i jinak. Lépe, méně radikálně a hlavně dlouhodobě.
Trpělivost je základem úspěchu
Výhodou redukčních diet je to, že přinášejí relativně rychle výsledky. Ovšem brzy se objeví známý problém. Snížení váhy bývá většinou jen krátkodobého charakteru. Pak se začíná znovu tloustnout a velmi často se stane, že nová váha přesáhne hodnoty té původní.
Proto je lepší začít s obměnou jídelníčku a životního stylu pomalejšími, ale zato mnohem jistějšími kroky. Sice nezhubnete viditelně hned, ale vypěstujete si zdravější návyky, které jsou z dlouhodobějšího hlediska lepším řešením.
Dejte si reálný cíl
I na tom, jak moc chcete zhubnout a za jak dlouho, záleží. Pokud si řeknete, že za 3 měsíce zhubnete 20 kilo, tak už se dostáváte do své vlastní pasti možného neúspěchu. Zdravé hubnutí počítá s půl kilogramem za týden, tedy maximálně 2 kily za měsíc. Tím sice nebudete hubnout rychle, ale zato máte větší šanci, že natrvalo.
Praktické tipy, jak odlehčit jídelníček a zvětšit šance, že svoji novou dietnější stravu neopustíte
V případě, že chcete opravdu zhubnout trvale, je lepší začínat pomalu a s rozvahou, aby vám předsevzetí vydrželo. Na začátek si jen zkuste jemně odlehčit jídelníček. A jak na to?
- Snižte spotřebu tuku
Zkuste začít vařit jen libové kousky masa. Nechcete se vzdát vepřového? Nemusíte. Jen ze začátku vyměnte prorostlou krkovici za panenku. Podobně lze nahradit sýry a mléko za jejich méně tučné varianty.
Tuk však nevysazujte zcela. Neprospěje to vašemu zdraví ani vaší kuchyni. A navíc je to právě tuk, který dělá jídlo chutným. Proto pokud olej nebo přepuštěné máslo nahradíte čímkoliv jiným, nikdy nedosáhnete tak dobrého jídla. A brzy se vrátíte ke starým zlozvykům.
- Smažit nemusíte jen ve fritéze. Jde to i v troubě.
I v případě, že se svých oblíbených smažených jídel nechcete zcela vzdát, existuje řešení. Pečením v troubě dosáhnete chutných, ale mnohem zdravějších pokrmů. I oblíbené hranolky lze takto připravit. Samozřejmě si je nesmíte dopřávat každý den. Dát si je občas a zůstat díky tomu u zdravějšího stravování, však na škodu není.
- Nezapomínejte na zeleninu.
Asi děláte jakýkoliv pokrm, snažte se do něj vložit co nejvíce zeleniny. Opticky se vám porce zvětší a zároveň tím snížíte energetickou hodnotu připaveného jídla. Krom toho do sebe dostanete i potřebné množství vlákniny a vitamínů. Prostě budete jíst mnohem zdravěji než dříve.
- Ani oblíbených jídel není nutné se úplně vzdát. Stačí jen změnit poměr.
Milujete řízek s bramborem? Tak to zkuste udělat tak, že čtvrtinu talíře bude pokrývat maso, čtvrtinu příloha a polovinu doplňte zeleninou. Tomuto poměru se říká zdravý talíř, který je doporučován všemi příznivci nutričně vyváženého stravování.
Krabičkové stravování vám pomůže v pravidelnosti i dodržování zdravějšího stravování
Při hubnutí nezapomeňte i na pravidelné stravování. Je fajn využít krabičkový systém, kdy si jídlo předpřipravíte do krabiček, které si vezmete s sebou do práce. Může jít jen o oběd, ale pro efektivitu je lepší si připravit i svačinu a večeři. Budete jíst to, co je pro vás vhodné, a ještě vás to donutí jíst častěji a lépe.
Když vás vařit nebaví nebo na to není čas
Nevýhodou krabičkového stravování je, že potřebuje čas na přípravu jídla na delší den. Ne každého to baví, popřípadě se potřebuje nebo se chce věnovat jiným věcem, než je vaření.
Krabičky plné zdravého, lehkého jídla, které vám pomůže zhubnout, si však můžete objednat i domů. Jsou profesionálně připravené. Ať si vyberete jakýkoliv program budete mít jistotu, že budete jíst zdravě a nehladovět. A hlavně. O jídlo na celý den se nebudete muset vůbec starat.
Jaké byla nejhorší dieta, kterou jste kdy drželi?